2024. aug 05.

Mi a porckorong, mi a szerepe és miért fontos a rendszeres karbantartása?

írta: Dr. hc. Kalicz László
Mi a porckorong, mi a szerepe és miért fontos a rendszeres karbantartása?

1. rész

porc1.pngA gerincoszlop az emberi test egyik legfontosabb és legkomplexebb struktúrája. A gerinc feladata a testtartás biztosítása, a mozgások lehetővé tétele és a gerincvelő védelme. A gerincoszlopot 33-34 csigolya alkotja, amelyeket a porckorongok (más néven intervertebrális diszkuszok) választanak el egymástól. De mi is pontosan a porckorong, mi a szerepe, és miért elengedhetetlen a rendszeres karbantartása?

Mi a porckorong?

A porckorongok rugalmas, rostos porcszövetből álló struktúrák, amelyek a csigolyák között helyezkednek el. Minden porckorong két fő részből áll:

  1. Anulus fibrosus: Ez a külső, rostos gyűrű, amely kollagénrostokból épül fel. Az anulus fibrosus biztosítja a porckorong stabilitását és rugalmasságát.
  2. Nucleus pulposus: Ez a belső, zselészerű mag, amely vízben gazdag. A nucleus pulposus fő feladata a mechanikai terhelések elnyelése és eloszlatása a gerincoszlopban.

 

GERINCTRÉNERRE VAN SZÜKSÉGED?

IDŐPONT FOGLALÁSÉRT KATTINTS A NAPTÁRRA! 

calendar_image.jpg

 

A porckorong szerepe

A porckorongok alapvető szerepe, hogy párnaként működjenek a csigolyák között, elnyelve és eloszlatva a mechanikai terheléseket. Ez különösen fontos a mozgás, a járás, az ülés és az állás során. A porckorongok rugalmassága lehetővé teszi a gerincoszlop hajlékonyságát és mozgékonyságát, miközben megvédik a csigolyákat a közvetlen súrlódástól és kopástól.

Stabilizáció és mozgékonyság

A porckorongok segítenek stabilizálni a gerincet, miközben lehetővé teszik annak különböző irányokba történő mozgását. A gerincoszlop különböző szakaszai (nyaki, háti, ágyéki) eltérő mozgékonysági és stabilitási követelményekkel rendelkeznek, amelyeket a porckorongok szerkezete és funkciója is befolyásol.

Terheléselosztás

A porckorongok elnyelik a test mozgása során keletkező ütődéseket és terheléseket, megvédve ezzel a csigolyákat és a gerincvelőt. A nucleus pulposus különösen fontos szerepet játszik ebben, mivel a benne lévő víz lehetővé teszi a terhelések egyenletes eloszlását.

Miért fontos a porckorongok rendszeres karbantartása?

A porckorongok idővel természetes módon is öregednek és degenerálódnak. Ez a folyamat a huszas éveinktől kezdve fokozatosan történik, és különböző tényezők gyorsíthatják. A porckorongok degenerációja fájdalomhoz, mozgáskorlátozottsághoz és különböző gerincproblémákhoz vezethet.

Degeneratív változások

A porckorongok degenerációja során a nucleus pulposus víztartalma csökken, így a porckorongok rugalmassága és terheléselnyelő képessége is romlik. Az anulus fibrosus rostjai meggyengülhetnek, repedések és sérülések alakulhatnak ki. Ezek a változások fájdalomhoz, gyulladáshoz és a gerinc stabilitásának csökkenéséhez vezethetnek.

Porckorongsérv

A porckorongsérv (Discus hernia) akkor alakul ki, amikor a nucleus pulposus áttör az anulus fibrosuson, és nyomást gyakorol a gerincvelőre vagy az ideggyökökre. Ez erős fájdalommal, zsibbadással, gyengeséggel és mozgáskorlátozottsággal járhat.

Mozgásszegény életmód

A mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a helytelen testtartás növeli a porckorongok degenerációjának kockázatát. Az ülő helyzetben a gerincre ható nyomás jelentősen megnövekszik, különösen, ha a testtartás helytelen. A fizikai aktivitás hiánya csökkenti a porckorongok tápanyag- és oxigénellátását, ami tovább gyorsítja a degenerációs folyamatokat.

FOLYT. KÖV. 

calendar_image.jpg

Szólj hozzá