2024. júl 20.

A KÉZTŐ ALAGÚT SZINDRÓMA

írta: Dr. hc. Kalicz László
A KÉZTŐ ALAGÚT SZINDRÓMA

keztoalagut-szindroma.jpg
A kéztő alagút szindróma (carpal tunnel syndrome) egy gyakori állapot, amelyet a csuklón áthaladó medián ideg nyomódása okoz. Az alábbi tünetek jellemzőek erre a szindrómára:
  1. Zsibbadás és bizsergés: Gyakran érezhető a hüvelykujjban, mutatóujjban, középső ujjban és a gyűrűsujjban. A zsibbadás és bizsergés éjszaka súlyosbodhat, gyakran felébresztve az érintettet.
  2. Fájdalom: A csukló és a kéz fájdalma, ami akár az alkarba is kisugározhat.
  3. Gyengeség: A kéz gyengülése, különösen a hüvelykujjban, ami nehézségeket okozhat a tárgyak megfogásában és megtartásában.
  4. Duzzanat: Időnként a csukló körüli duzzanat is előfordulhat, bár ez ritkább.
MIT TEHETÜNK ELLENE?

calendar_image.jpgFOGLALJ IDŐPONTOT MOST!

1. ÉLETMÓDBELI VÁLTOZTATÁSOK
  • Munkahelyi ergonomia: Állítsuk be megfelelően a munkakörnyezetünket. Fontos a megfelelő magasságú szék, asztal és billentyűzet használata, hogy a csuklónkat természetes helyzetben tartsuk.
  • Pihenők beiktatása: Rendszeres szünetek tartása munka közben, különösen, ha hosszú ideig gépelünk vagy ismétlődő mozdulatokat végzünk.
2. GYÓGYSZERES KEZELÉS
  • Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID): Az olyan gyógyszerek, mint az ibuprofen, segíthetnek a fájdalom és a gyulladás csökkentésében.
  • Kortikoszteroid injekciók: Súlyosabb esetekben az orvos kortikoszteroid injekciókat is javasolhat a gyulladás csökkentésére.
3. FIZIKOTERÁPIA ÉS GYAKORLATOK
  • Nyújtó és erősítő gyakorlatok: Speciális gyakorlatok, amelyeket fizikoterapeuta segítségével végezhetünk, erősíthetik a csukló és a kéz izmait.
  • Sín vagy rögzítő: A csukló sín vagy rögzítő használata éjszakára segíthet megakadályozni a csukló hajlítását, ami enyhítheti a tüneteket.
4. MŰTÉTI BEAVATKOZÁS
  • Ha a konzervatív kezelések nem hoznak eredményt, a műtéti beavatkozás is szóba jöhet. A műtét során az orvos felszabadítja a nyomás alatt lévő medián ideget.
5. ALTERNATÍV KEZELÉSEK
  • Akupunktúra: Egyesek akupunktúrával próbálnak enyhülést találni, bár ennek hatékonysága változó lehet.
  • Chiropraktikai kezelés: Bizonyos esetekben a csontkovács kezelések is enyhíthetnek a tüneteken.
    calendar_image.jpgFOGLALJ IDŐPONTOT MOST!
ÖSSZEGZÉS
A kéztő alagút szindróma kezelésében a korai felismerés és beavatkozás nagyon fontos. Az életmódbeli változtatások, gyógyszeres kezelés, fizikoterápia, és súlyos esetekben a műtéti beavatkozás mind hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez és a hosszú távú javuláshoz. Amennyiben a tünetek fennállnak, javasolt orvoshoz fordulni a pontos diagnózis és a megfelelő kezelési terv érdekében.
Szólj hozzá