2024. sze 10.

Az időjárás hatása az ízületi és derékfájdalomra

írta: Dr. hc. Kalicz László
Az időjárás hatása az ízületi és derékfájdalomra

derekfajas-pc9q375iauppincpklwo2rw6omo08udlod6qg036os.jpgSok ember tapasztalja, hogy az ízületei fájdalmasabbak vagy merevebbek lesznek, a derékfájásuk pedig fokozódik, amikor az időjárás változik, különösen a hideg, esős vagy szeles napokon. Bár ez a jelenség régóta ismert, és számos kutatás is foglalkozott vele, az, hogy pontosan mitől alakulnak ki ezek a fájdalmak, még nem teljesen tisztázott. Ennek ellenére vannak élettani és tudományos magyarázatok, amelyek segíthetnek megérteni, miért érezzük fájdalmasabbnak ízületeinket és hátunkat az időjárás változásakor.

Gerinctrénerre van szükséged?

Foglalj időpontot a naptárra kattintva! 

calendar_image.jpg

Az időjárás és a fájdalom kapcsolata – történelmi háttér

Már az ókorban is megfigyelték, hogy az időjárási viszonyok hatással vannak az emberi testre. Hippokratész is utalt rá, hogy bizonyos betegségek súlyosbodhatnak a klímaváltozások hatására. Az időjárás és az emberi test közötti kapcsolat a 19. században vált szélesebb körben elismertté, amikor az orvostudomány elkezdett mélyebben foglalkozni a krónikus betegségekkel. Azonban a mai napig sem született egyértelmű bizonyíték arra, hogy egy adott időjárási tényező önmagában képes lenne krónikus fájdalmakat okozni. Viszont számos lehetséges mechanizmus létezik, amelyekkel magyarázhatjuk az időjárás és a fájdalom közötti összefüggéseket.

Miért érezzük jobban az ízületi fájdalmat időjárás-változáskor?

Az ízületek fájdalmát okozhatják különböző ízületi problémák, például ízületi gyulladás (artritisz), reumás betegségek, kopásos ízületi bántalmak (artózis), vagy akár korábbi sérülések következményei. Amikor ezek a betegségek jelen vannak, sokan érzékenyebbé válhatnak az időjárás változásaira. Az időjárás többféle módon is hatással lehet a testünkre, és ez különböző módon járulhat hozzá a fájdalom fokozódásához.

 

1. Légnyomás változása

A légnyomás változásának hatása az ízületekre talán az egyik leginkább kutatott terület az időjárással kapcsolatos fájdalom kapcsán. A légnyomás a föld légkörében található levegő súlyát jelenti, amely folyamatosan nyomást gyakorol testünkre. Amikor a légnyomás csökken, például vihar vagy hidegfront érkezése előtt, a testünket érő külső nyomás csökkenése miatt a test szövetei enyhén megduzzadhatnak. Az ízületi tokban található szövetek különösen érzékenyek lehetnek erre a duzzadásra, ami feszültséget okozhat az ízületekben, és így fájdalmat válthat ki. Az ízületek körüli izmok, inak és szalagok reagálhatnak erre a nyomáskülönbségre, amely fokozhatja a merevséget és fájdalmat. Például, azoknál, akik ízületi gyulladással vagy artrózissal élnek, a megduzzadt szövetek fájdalomérzetet generálhatnak, mivel az ízületek már amúgy is gyulladt állapotban vannak, és a további duzzanat csak ront a helyzeten.

 

2. Hőmérséklet változása

A hideg időjárás közismerten összefügg az ízületi fájdalmakkal, és ennek több oka is van. Az egyik az, hogy a hideg hatására a test vérereinek átmérője csökken, ami csökkenti az ízületek vérellátását. Az alacsonyabb hőmérséklet továbbá az izmokat is merevebbé teheti, ami fokozhatja a fájdalmat. Mivel az izmok és az ízületek kevésbé rugalmasak a hidegben, nagyobb erőfeszítés szükséges a mozgáshoz, ami megterheli a már sérült vagy gyulladt ízületeket. A hideg miatt kevesebb endorfin termelődhet, amely természetes fájdalomcsillapítóként működik. Így a hideg időben fokozottabban érezhetjük a fájdalmat, mivel a test kevesebb fájdalomcsillapító anyagot bocsát ki. Ráadásul a hideg okozta feszültség és merevség miatt sokan hajlamosak természetellenes testtartást felvenni, ami szintén hozzájárulhat az ízületi és derékfájdalmak fokozódásához.

 

3. Páratartalom és csapadék

A magas páratartalom és a csapadékos időjárás szintén szerepet játszhat az ízületi fájdalmak fokozódásában. Bár a tudományos bizonyítékok nem egyértelműek ebben a tekintetben, sokan panaszkodnak arra, hogy a párás időjárás súlyosbítja az ízületi fájdalmaikat. Az egyik elmélet szerint a magas páratartalom hozzájárulhat a szövetek duzzadásához, hasonlóan a légnyomás csökkenéséhez, ami nyomást gyakorolhat az ízületekre. A nedves időjárás másik hatása lehet a csúszós utak és járdák, amelyek miatt az emberek óvatosabban mozognak, gyakran szokatlan testtartásokat vesznek fel, ami további terhelést jelenthet az ízületekre és a gerincre.

 

4. Szél és huzat

Sokan érzékenyebbek a szélre és a huzatra, ami szintén szerepet játszhat a fájdalmak fokozódásában. A huzat és a szél hatására a test hőmérséklete gyorsan csökkenhet, különösen, ha nem megfelelően vagyunk felöltözve. Ez izommerevséget és feszültséget okozhat, ami fokozhatja a fájdalmat az ízületekben és a gerincben.

Kíváncsi vagy, hogy mitől fájhat jobban az időjárás változásra a derekad? Akkor tarts velem továbbra is, a blogbejegyzésem következő részében erről lesz szó! 

Addig is csatlakozz a Facebook-on az ingyenes és nyilvános csoportunkhoz, ahol ilyen, és ehhez hasonló nagyon fontos információkat, cikkeket, híreket találsz a gerinc, az izületek és a csontok egészségével kapcsolatban! 

Gerinctrénerre van szükséged?

Foglalj időpontot a naptárra kattintva! 

calendar_image.jpg

Szólj hozzá